Kindertandheelkunde

Jong geleerd, oud gedaan

Een bezoek aan de tandarts is erg belangrijk voor ieder gebit. Hoe eerder het gebit onder controle staat, hoe makkelijker het is om preventief in te grijpen. Omdat een tandartsbezoek voor veel mensen geen aangenaam uitstapje is en de angst voor de tandarts een veel voorkomend probleem is, het aangeraden uw kind zo snel mogelijk bekend te maken bij de tandarts. Veel kinderen zien op tegen een bezoekje aan de tandarts. Bij van Eck Centrum voor Mondzorg proberen we kinderen juist op een speelse wijze vertrouwd te maken met een tandartsbehandeling.

Tijdens het eerste bezoek wordt de mond grondig geïnspecteerd en een plan opgesteld. Het behandelplan wordt met u en uw kind besproken zodat er (indien nodig) vervolgafspraken kunnen worden ingepland. Voor kinderen is het belangrijk dat ze stapsgewijs aan de tandheelkundige behandeling kunnen wennen. Vertrouwen winnen speelt daarom een belangrijke rol. Belangrijk is dat uw kind leert wat de spelregels zijn en dat hij/zij de tandarts kan vertrouwen. In sommige gevallen vragen wij de ouders dan ook in de wachtkamer plaats te nemen zodat de communicatie tussen de behandelaar en uw kind makkelijker verloopt. Aan het einde van de behandeling vertelt de tandarts altijd wat er de volgende keer moet gebeuren.

Hoe moet ik mijn kind voorbereiden op een afspraak?

  • Beloof niets wat u of de tandarts niet waar kan maken.
  • Als uw kind een vraag heeft waar u geen antwoord op kan geven, stel voor deze vraag aan de tandarts voor te leggen.
  • Stel afspraken niet onnodig uit.
  • Beloof geen presentje vooraf!
  • Tijdens het eerste bezoek gaat de tandarts dan ook niet meteen behandelen (met uitzondering van acute pijnklachten). We willen namelijk uw kind eerst beter leren kennen!

Vanaf welke leeftijd is het verstandig om een kind te introduceren met de tandarts?

Rond de leeftijd van 2 heeft uw kind al een volgroeid melkgebit en is het aan te raden hem of haar een keer mee te nemen naar een van uw eigen controles. Door de ouders te vergezellen, wordt het kind bekend met het fenomeen de tandarts met haar witte jassen, rare stoelen en eigenaardige instrumenten. Tijdens dit bezoek is het belangrijk dat u als ouder geen negatieve signalen afgeeft. Laat uw kind dan ook liever thuis wanneer u zelf zeer angstig bent voor de tandarts. Thuis is het van belang dat u uw kind op een begrijpelijke manier uitlegt wat zij kan verwachten van de tandarts. Maak het niet te mooi, maar wees reëel.

Hoe vaak moet uw kind naar de tandarts?

1 á 2 Keer per jaar op controle bij de tandarts is voldoende voor de tandarts om de ontwikkeling van het gebit bij te houden.

Wat wordt behandeld door de tandarts bij kinderen ?

De vorming van gaatjes (cariës) is de meest voorkomende behandeling bij jonge kinderen. Gaatjes die niet worden behandeld kunnen pijn of ontstekingen veroorzaken. Door in te grijpen middels het vullen van de gaatjes kan de tandarts verdere schade voorkomen. Voorlichting is ook een belangrijke rol bij het behandelen van een kindergebit. Het geven van poetsinstructies en het creëren van vertrouwen bij de tandarts zorgt ervoor dat uw kind nu, maar ook later verzekerd is van een gezond gebit.

Fluoride-poetsadvies bij kinderen

0 en 1 jaar
Vanaf het doorbreken van de eerste tandjes: eenmaal per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta.

2, 3 en 4 jaar
Tweemaal per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta.

5 jaar en ouder
Tweemaal per dag poetsen met fluoridetandpasta voor volwassenen. Er zijn ook tubes verkrijgbaar waarop staat 'juniortandpasta'. Kijk dan altijd naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar). Als u twijfelt, raadpleeg dan uw tandarts of mondhygiënist.

Voor alle leeftijden

Raadpleeg voor alle andere vormen van fluoridegebruik ons team.

 

Bereikbaarheid en Spoedgevallen

Telefonische bereikbaarheid

Telefonisch (ook spoedgevallen) zijn wij bereikbaar van 8.00 tot 12.00 en van 13.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer: 0184 - 612181 . Tussen 12.00 en 13.30 uur hebben wij lunchpauze.

Spoedgevallen

Voor spoedgevallen kunt u tussen 12.00 - 13.30 uur bellen naar: 0184 - 613374 . Belangrijk: Spoedklachten krijgen voorrang op de reguliere behandelingen en kunnen daardoor dezelfde dag worden behandeld.

Spoedgevallen buiten praktijkuren

Buiten onze praktijkuren kunt u bij ERNSTIGE PIJN of SPOED bellen naar het nummer van de Centrale Doktersdienst: 0900 - 1515 (Centrale Doktersdienst).