Implantologie

Implantologie is een specialisme binnen de tandheelkunde dat bestaat uit het plaatsen van implantaten ter verbetering van het gebit. Een implantaat is een kunstmatige wortel, vervaardigd uit titanium, die in het kaakbot geplaatst wordt.

Op de eerste plaats zijn implantaten er om het gemis van eigen tanden of kiezen te verhelpen. Maar ook de fysieke ongemakken, zoals problemen bij het kauwen en spreken zijn verleden tijd!

Implantaten hebben een functioneel en een esthetisch doel. Bij functioneel gebruik spreken wij over het gebruik van implantaten om problemen bij bijvoorbeeld het kauwen of spreken te verhelpen. Een vastzittende prothese (oftewel klikgebit) is hier een goed voorbeeld van.

Ook esthetische redenen kunnen een reden zijn voor deze behandeling. Het komt voor dat mensen hun kiezen angstvallig op elkaar houden, omdat ze zich schamen voor hun gebit. Met implantaten kan het gemis van een tand op kies worden verholpen waardoor de glimlach weer op het gezicht verschijnt.

Wat is een implantaat?
Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De implantaten zien er uit als een soort schroefje en zijn gemaakt van titanium, een lichaamsvriendelijk materiaal dat een binding aangaat met het kaakbot. Nadat het implantaat is vastgegroeid in het bot kan het gebruikt worden als fundering.

Oplossingen
Implantaten kunnen dienen voor vervanging van een enkele tand, vervanging van meerdere tanden en vervanging van alle tanden. Bij vervanging van een enkele tand zal er op het implantaat een kroon gemaakt worden. Bij vervanging van meerdere tanden zal er meestal een brug gemaakt worden, maar het implantaat kan ook dienen als ondersteuning van een uitneembare constructie zoals een frameprothese. Bij een tandeloze kaak kan de opbouw bestaan uit een vaste brug of een overkappingsprothese.

Informatie
Heeft u na het lezen van de informatie over de mogelijkheden van implantologie nog vragen, neemt u dan eerst contact op met uw tandarts. Hij of zij kan u het beste nader informeren en adviseren over de oplossingen voor uw tandheelkundig probleem. Wij behandelen bij voorkeur op verwijzing van uw tandarts.

Bereikbaarheid en Spoedgevallen

Telefonische bereikbaarheid

Telefonisch (ook spoedgevallen) zijn wij bereikbaar van 8.00 tot 12.00 en van 13.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer: 0184 - 612181 . Tussen 12.00 en 13.30 uur hebben wij lunchpauze.

Spoedgevallen

Voor spoedgevallen kunt u tussen 12.00 - 13.30 uur bellen naar: 0184 - 613374 . Belangrijk: Spoedklachten krijgen voorrang op de reguliere behandelingen en kunnen daardoor dezelfde dag worden behandeld.

Spoedgevallen buiten praktijkuren

Buiten onze praktijkuren kunt u bij ERNSTIGE PIJN of SPOED bellen naar het nummer van de Centrale Doktersdienst: 0900 - 1515 (Centrale Doktersdienst).